Ankieta

Czy podoba Ci się taki podział na Frakcje?

Tak i najlepiej będę się czuć po stronie Ligi
Tak, a Imperium to ma jedyna miłość
Tak, ale mam ochotę wypróbować obie strony konfliktu
Nie, nie lubie podziału na frakcje
Nie wiem, przekonam sie jak zagram

Autor Wątek: Frakcje  (Przeczytany 578 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Narayan

• Administrator
  • *
  • OfflineOffline
  • Archetyp: Psionicist
  • Frakcja: Imperium
  • Serwer: EU-EN ISA
    Frakcje
    « : 04 Listopad 2009, 19:20 »
      Mimo tego co przyzwyczaiły nas inne mmo (dobro vs zło), to podział w Allods Online przebiega na innych płaszczyznach -> demokracja (Liga) vs totalitaryzm (Imperium) w idealnym wydaniu "Jeden naród, jedno państwo, jeden wódz" i dążenie wszystkich do wspólnego celu dla dobra ogółu. Dalej mamy natura (Liga) vs technologia (Imperium). Tereny Ligi są bogate w lasy, rzeczki, krzaczki; dużo roślinności i świeżego powietrza, natomiast Imperium jest zindustrializowane, a mieszkańcy używają zdobyczy nowoczesnej techniki, jak np Scout-Dywersant podkładający miny lub cała rasa, która ma stempunkowe, mechaniczne wszczepy.

Wgłębiając się dalej wychodzi na to, że obie strony nie są święte, bo obie równie zawzięcie dążą do panowania nad Astralem. Żadna nie jest zła ani dobra, obie dążą do tego samego tylko innymi metodami. Poza tym, zarówno po stronie Ligi, jak i Imperium są ludzie - to jest baza konfliktu. Kiedyś rasa ludzka miała jedno państwo, ale uległo ono rozłamowi i część ludzi odeszła, założyła Imperium i stała się nowym narodem, reszta pozostała, założyła Ligę i również wyodrębnili się jako osobna nacja.

Do tego dochodzą prywatne konflikty pomiędzy poszczególnymi rasami w stronnictwach:
      • Kanianie (Liga, ludzie, demokracja, natura) VS Xadaganianie (Imperium, ludzie, totalitaryzm, technologia)
      • Gibberlingi (Liga, zwierzoludzie, stadne, lubią zabawę i odkrycia, ale również są zawzięte - nie przepuszczą wiosce Orków i pójdzie z dymem) VS Orkowie (Imperium, zwierzoludzie, indywidualizm, tacy punkowcy, potrafią być złośliwi)
      • Elfy (Liga, inteligencja i gromadzenie wiedzy, długowieczność, lubią życie i przyziemne sprawy, zwracają uwagę na konwenanse i piękny wygląd) VS Powstańcy Zem - Arisen Zem (Imperium, inteligencja i badania naukowe, kult śmierci, która przedłużyła ich trwanie, nieumarli w klimatach Starożytnego Egiptu, wygląd praktyczny z funkcjonalnymi mechanicznymi kończynami, brak konwenansów - jak coś chcą to biorą)

Wiem, że są gracze którzy nie lubią narzuconego podziału na frakcje, którzy wolą open PvP zamiast RvR. A wy? Może uważacie że to najlepsze możliwe rozwiązanie w mmo, a może kręcicie nosem i ten pomysł wydaje się wam nietrafiony?
      Czy podoba wam się to co zaproponowali Rosjanie? Jeśli tak, to za którą frakcją się opowiadacie i dlaczego? Czy może jakoś spodobała wam się ideologia? A może jakaś rasa jest wam bliska, jeśli tak to jaka i dlaczego? Czy też po prostu poszliście za stadem, czyli większością znajomych którzy dokonali wyboru niejako za was?

loistriale

• Laik
      • OfflineOffline
        Odp: Frakcje
        « Odpowiedź #1 : 04 Listopad 2009, 21:24 »
          Mnie już znudziły MMO gdzie 2 obozy się biją na zasadzie " mam miecz- hahaha no i co z tego ja mam dłuższy". Frakcje mają cel, który nie opiera się na zabij ich wszystkich. Przedstawione są tu takie problemy, które mają odbicie we współczesnym świecie takie jak np. pełna technologia(a może jeszcze jedna fabryka opla) czy może chrońmy środowisko(przypnijmy się do drzew), albo jak jest wyżej wymienione dwóch ustrojów Demokracja i Totalitaryzm. Ale zawsze jest tak że ktoś kogoś bardziej nie lubi. Ja osobiście opowiadam się za Imperium, silne rządy, silne państwo, silna armia.  ;D;D
          Jak się wygłupiłem to trudno.

Marutseru

• Practicus
          • *
          • OfflineOffline
            « Odpowiedź #2 : 06 Listopad 2009, 11:11 »
              Hmm, przyznam szczerze, że jestem mizantropem, ale paradoksalnie lubię pomagać innym i lubię stać po stronie dobra dlatego też zagram po stronie Ligi.
              Jako że Liga to nie ani dobra ani zła to poza moją dziwną osobowością do tego wyboru przekonało mnie to zdanie:

Tereny Ligi są bogate w lasy, rzeczki, krzaczki; dużo roślinności i świeżego powietrza

Moje klimaty.

Co do samego podziału na Frakcje to jest to dobry pomysł, ot takie małe urozmaicenie gry.
              Czemu tak na mnie patrzycie? Uważacie, że to niesprawiedliwe, że tylko ja jestem inteligentny?

Weles

• Neofita
              • OfflineOffline
              • Postać: Mystra
              • Archetyp: Healer
              • Gildia: DPS
                « Odpowiedź #3 : 06 Listopad 2009, 12:40 »
                  ależ imperium to tez ta dobra strona mocy :)
                  bedziemy pracowac wspolnie dla dobra narodu w ktorym wszyscy sa rowni, a tych zlych kapitalistow musimy sie pozbyc bo nastapi koniec swiata :p

Jozef

• Neofita
                  • OfflineOffline
                  • Postać: Tomekk
                  • Archetyp: Warden
                  • Rasa: Orc
                    « Odpowiedź #4 : 06 Listopad 2009, 12:48 »
                      ja będę grać Imperium :)Xadaganianie to coś dla mnie :D

Dixell

• Neofita
                      • OfflineOffline
                        « Odpowiedź #5 : 06 Listopad 2009, 12:52 »
                          Osobiscie wybieram Lige gdyz lubie zabawy w plenerze laski, laki rzeczki itp :)
                          'Lepiej zgubić z mądrym niż znaleźć z głupim'

Azurathe

• Philosophus
                          • **
                          • OfflineOffline
                          • wut?
                          • Frakcja: Liga
                            « Odpowiedź #6 : 06 Listopad 2009, 12:56 »
                              Ja będę grał po stronie Empire bo rasy mi się bardziej podobają (Arisen + klimaty starożytnego Egiptu - weri kól) ;]
                              "If you say "pls", because it's shorter than "please", I'll say "no" because it's shorter than "yes"."

~bonk!~

Medius

• Neofita
                              • OfflineOffline
                                « Odpowiedź #7 : 06 Listopad 2009, 13:29 »
                                   ;Dja opowiadam się po stronie LIGA, ponieważ bardzo przypadał mi do gustu rasa  'Gibberlingi'  :)

Rokomi

• Laik
                                  • OfflineOffline
                                    « Odpowiedź #8 : 08 Listopad 2009, 16:31 »
                                      Ja oczywiście zasilę szeregi Imperium  ;)Głównie ze względu na rasy dostępne właśnie po tej stronie konfliktu.

Aegis

• Laik
                                      • OfflineOffline
                                        « Odpowiedź #9 : 08 Listopad 2009, 18:52 »
                                          Za Imperium ;D!
                                          Szkoda tylko, że są zmechnizowani, bo dziwnie będzie wyglądać jak jeden przyzywa roboty i strzela do niego z pistoletu laserowego a drugi próbuje go zabić jakąś bronią sprzed 2000 lat :P

kasprzyk89

• Practicus
                                          • *
                                          • OfflineOffline
                                            « Odpowiedź #10 : 12 Styczeń 2010, 16:28 »
                                              Ludzi piszcie głosujcie w ankiecie :D!!

Ja najchętniej pograł bym w imperium ( lubie steam punkowe klimaty :))
                                              ale jezeli gra ma wygladac tak ze 80 % populacji serwera to imperium a 20 % liga to bede wolal pograc w lidze bo granie imperium bedzie bez sensu gra z dobrym pvp ale bez niego bo niestety nie moge porobic sobie solo pvp gdyz za jednym mapetem goni 20 orkow xD i zanim bym sie dopchal do niego to zdązył bym sie przespać z 2h :)wiec mam skryta nadzieje ze po OB znajda sie fani nawet hordy fanów elfów ( wrózek) gib coś tam xD (mapetow) i ludzi ktorzy przypominaja vikingow :Djak nie to bedzie straszna lipa :(najgorzej jak w grze z podzialem na frakcje nie ma balansu graczy :(

Zmija

• Philosophus
                                              • **
                                              • OfflineOffline
                                              • Postać: Darklady
                                              • Archetyp: Summoner
                                                « Odpowiedź #11 : 12 Styczeń 2010, 16:53 »
                                                  Bardzo podobają mi się w grach elementy steampunk ale i tak wybiorę Lige ;)
                                                  Podział na frakcjie jest imo OK.
                                                  Jak dla mnie jedyną różnicą jest tu wygląd bo jeden skill rasowy to za mało (mam nadzieję, że to zmienią). Mamy steampunk więc mam nadzieję, że będą kiedyś jakieś karabiny dla skauta czy power armory wspomagane silnikami parowymi dla wojownika.

aszua

• Zelator
                                                  • OfflineOffline
                                                    « Odpowiedź #12 : 12 Styczeń 2010, 18:33 »
                                                      Imperium, ze względu na rasę Arisenów. W ogóle grą zainteresowałam się właśnie ze względu na ich wygląd. To jest rasa na jaką czekałam od lat w mmo. Dodatkowo przekonują mnie te steampunkowe elementy, co jest rzeczą odświeżającą po wielu, wielu tytułach w klimatach typowo fantasy. A już po przesłodkim Aionie to naprawdę miła odmiana.

Supre9

• Laik
                                                      • OfflineOffline
                                                        « Odpowiedź #13 : 12 Styczeń 2010, 18:41 »

ja będę grać Imperium :)POWSTAŃCY :)

Rivs

• Laik
                                                          • OfflineOffline
                                                          • Gildia: Duty
                                                            « Odpowiedź #14 : 12 Styczeń 2010, 18:57 »
                                                              Ludziom najwyraźniej sie przejadły mmo w stylu fantasy co widać po tym jak wszystkich ciągnie do imperium :). Nie powiem powstańcy i ich historia są nieźle zaprojektowani. Ale jeśli chodzi o klase,do gustu mi przypadł druid który to jest powiązany z naturą, czyli właśnie bardziej z Ligą. I tak już chyba pozostane :)

Kadaj

• Zelator
                                                              • OfflineOffline
                                                              • Postać: Blacklotus
                                                              • Archetyp: Psionicist
                                                              • Rasa: Arisen
                                                                « Odpowiedź #15 : 12 Styczeń 2010, 20:19 »
                                                                  Ja wybiorę Ligę bo jej lokacje mi bardziej do gustu przypadły.

Scorpio

• Zelator
                                                                  • OfflineOffline
                                                                  • Płeć: Mężczyzna
                                                                  • Wiadomości: 49
                                                                  • Postać: Scorpio
                                                                  • Rasa: Kanian
                                                                    « Odpowiedź #16 : 12 Styczeń 2010, 21:01 »
                                                                      Ja również wybieram Ligę. Imperium jest brzydkie:P Poza tym nie podoba mi się fakt, że po mieście Imperium biegają moby - wolę, żeby miasto było safe zone:) No i jednak klimat fantasy bardziej do mnie przemawia niż totalitarne państwo.

Enet

• Laik
                                                                      • OfflineOffline
                                                                      • Wiadomości: 10
                                                                        « Odpowiedź #17 : 12 Styczeń 2010, 21:08 »
                                                                          Zacząłem grac po stronie Imperium, jednak stwierdziłem, że nie za bardzo mi się tam podoba. Głównie szare kolory, strasznie złe odczucia tam były, jednak trzeba przyznać, że miało to swój klimat. Liga ma całkowicie inny klimat, bardziej cukierkowaty. Może kiedyś wrócę do Imperium.
                                                                          Zapisane

0zim0

• Adeptus Minor
                                                                          • OfflineOffline
                                                                          • Wiadomości: 275
                                                                          • ^_^
                                                                          • Postać: Soshana
                                                                          • Rasa: Kanian
                                                                          • Gildia: brak (szukam)
                                                                          • Serwer: EU-EN ZAK
                                                                            « Odpowiedź #18 : 12 Styczeń 2010, 21:20 »
                                                                              A ja szczerze powiem że mi brakuję czegoś takiego żeby był wybór 3 Frakcji , 3 frakcje nienawidzące sie nawzajem chwilowe sojusze . Zabijanie wspólnego wroga itp. itd. Takie akcje działy sięw słabiutkim MMO Rf Online . Było by naprawdę fajnie =)
                                                                              Zapisane
                                                                              " Ludzie się nie uczą, ludzie się nie zmieniają. Ty to zrobiłeś. Jesteś wybrykiem natury! "

kasprzyk89

• Practicus
                                                                              • *
                                                                              • OfflineOffline
                                                                              • Wiadomości: 74
                                                                                « Odpowiedź #19 : 12 Styczeń 2010, 22:32 »
                                                                                  RF online to bylo cos :Dpamietam gralem elfami xD duzo fajnych patentow ale end game slaby i ciagle walki o jedno i to samo przejadaly sie :Pa jak mialem gildie to juz wogole nie trza bylo tam latac bo kamyki od niej dostawales :Dznaczy jak sie mialo dobra taka co przejmowala kontrole xD ale fajny patent z liderami frakcji byl :Di krasnale ktore ciagle dostawaly po dupci roboty ktorych lider jak sie okazalo naduzywal bugow i klonowal itemy xD sry za oftop.

wracajac do naszego mmo liga to cos jak warhammer fantasy battle a imperium jak wh 40k
                                                                                   :Dja mam nadzieje ze jak najwiecej ludziu pujdzie do ligi xD a co do klimatu imperium jest swietny totalitaryzm ma byc smutny :Dale od dzieci neo szare barwy i tak nie uratuja :(
                                                                                  Zapisane

ashar

• Philosophus
                                                                                  • **
                                                                                  • OfflineOffline
                                                                                  • Wiadomości: 165
                                                                                  • Postać: Ashar
                                                                                  • Gildia: Invalid Target
                                                                                    « Odpowiedź #20 : 12 Styczeń 2010, 22:48 »
                                                                                      a mnie tam szare barwy nie odstraszaja. a juz ZIT to wypasik. co  jakis czas wystaja zasypane piachem grobowce, filary itp miodzio :)niema mowy zebym odszedl od Arisenow. to rasa ktora spodobala mi sie najbardziej ze wszystkich jakie dane mi bylo zobaczyc we wszystkich mmo w ktore gralem :)wiec chyba nie trudno zgadnac, ze jeden glos z ankiety na druga pozycje jest ode mnie ;)
                                                                                      Zapisane

unknown

• Moderator Globalny
                                                                                      • *
                                                                                      • OfflineOffline
                                                                                      • Wiadomości: 398
                                                                                      • The corruptor
                                                                                      • Rasa: Arisen
                                                                                        « Odpowiedź #21 : 12 Styczeń 2010, 22:54 »
                                                                                          podpisuję się pod tym co przedmówca napisał o Arisenach i ZIT :)
                                                                                          Jeden głos na Imperium ode mnie, za Zemów oraz szarość i ponurość tej frakcji.

Zagrałbym Arisenem paladynem buuu... a tak to wieczny dylemat - summoner czy healer  ???
                                                                                          Zapisane