Autor Wątek: Czy warto od razu ćwiczyć profesję  (Przeczytany 1430 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rapocholik

• Philosophus
  • **
  • OfflineOffline
  • Meloman
  • Postać: Rapocholik
  • Archetyp: Scout
  • Rasa: Gibberling
  • Frakcja: Liga
  • Gildia: Duty
  • Serwer: EU-EN ISA
    Czy warto od razu ćwiczyć profesję
    « : 12 Styczeń 2010, 23:09 »
      Pytanie ogólnie o profesję mam...

Czy warto od razu ćwiczyć profesję (o crafting mi chodzi, a nie gathering jak co ;)) czy lepiej zostawiać golda na talenty??
      When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace...

Vincent

• Administrator
      • *
      • OfflineOffline
      • Postać: ViniV
      • Archetyp: Healer
      • Rasa: Arisen
      • Frakcja: Imperium
      • Gildia: Invalid Target
        Odp: Czy warto od razu ćwiczyć profesję
        « Odpowiedź #1 : 13 Styczeń 2010, 07:18 »
          Ja osobiście preferuję opcję: crafting PO wylevelowaniu postaci. Jednakże dużo zależy od tego, jak bardzo czasochłonne jest skillowanie craftingu i czy można z niego zdobyć niezłe przedmioty, przyspieszające levelowanie.

Generalnie w Allods idę w Herbalism, ale skilować go zamierzam dopiero po osiągnięciu maksymalnego poziomu doświadczenia.
          "Tyle było dni, do utraty tchu..."

Saandman7777

• Zelator
          • OfflineOffline
            « Odpowiedź #2 : 13 Styczeń 2010, 11:19 »
              Ja uważam, że craftować wart od razu.  W allodsie nie jest tak jak w Romie, że trzeba mnóstwo czasu żeby robić jakieś ciekawe przedmioty (i nudne). Jeżeli chodzi o szybkość to w Allods (pisze o tailoringu) idzie to całkiem sprawnie zrobienie jednego przedmiotu to jeden punkt. zdobycie 100 daje nam dostęp do fajnych przedmiotów (jedynie, nad czym trzeba sie zastanowić to kasa, bo trzeba tego trochę wydać chyba, że ma sie kompana, który nam rozkłada przedmioty i daje surowce wtedy koszt o połowę mniejszy).

Na alchemia ma na poziomie ok 200 (czyli tle trzeba razy zrobić mikstur) może robić potiony, które dają np. do int i conviction 35 na 30min (takie potiony są do wszystkich statów)/ Co fajniejsze dostajemy od razu trzy takie potiony.

Jeżeli chodzi o zbieractwo np Herbalizm to można to robić na bieżąco, jak sie robi, questy. Ja mam 18 level postaci i 180 w herbaliźmie i całkiem fajnie zarabiam plus zaopatruje dwóch kolegów w składniki do alchemii a i tak nie mam miejsca w bagu i czasami musze coś wywalić. A tak naprawdę nie gatheruje specjalnie, po prostu robie questy i przy okazji zbieram zioła, nie tak jak w RoMie, że pół dnia zbieractwa nie dawało za wiele.

lodzik222

• Neofita
              • OfflineOffline
                « Odpowiedź #3 : 13 Styczeń 2010, 14:30 »
                  Na alchemia ma na poziomie ok 200 (czyli tle trzeba razy zrobić mikstur) może robić potiony, które dają np. do int i conviction 35 na 30min (takie potiony są do wszystkich statów)/ Co fajniejsze dostajemy od razu trzy takie potiony.
                  Ten pot daje 12 int (błąd w tłumaczeniu - jak w prawie wszystkich potach).

Co do skillowania profesj myślę, że zielarstwa nie ma żadnego sensu zostawiać na wyższy poziom - no chyba, że chcecie na 40 lvl latać po low lvlowych mapach(mam 25 lvl i 175 lvl skilla zielarza i nic nie moge w holy land zbierać). Z profesjami tworzącymi przedmioty tego problemu nie ma, wręcz przeciwnie później można szybko nadrobić.

PS. i nie za każde udane zrobienie pota dostajesz lvl skilla ... (nawet tych z najlepszych posiadanych recept)
                  « Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2010, 14:33 wysłana przez lodzik222 »

Narayan

• Administrator
                  • *
                  • OfflineOffline
                  • Archetyp: Psionicist
                  • Frakcja: Imperium
                    « Odpowiedź #4 : 13 Styczeń 2010, 14:55 »
                      Ten pot daje 12 int (błąd w tłumaczeniu - jak w prawie wszystkich potach).

Jakieś na pewno dają +35 -> bo takie nam robił gildiowy alchemik (który też był w okolicach coś lv200) i takich używaliśmy w instancjach i w moim przypadku, nie tylko w opisie buffa jaki się pojawiał, ale też w panelu postaci wydać było różnicę +35 do inta. Być może te +12 o których mówisz robi się na niższych poziomach.

A co do rozwijania profesji, uważam że jeśli chodzi o gathering, to nie ma najmniejszego sensu czekać z tym do endgame, albo na nieokreślone "później"
                      - w trakcie robienia questów zbiera się rzeczy niejako przy okazji, bez żadnego wysiłku, bo to nie RoM i nie musimy zebrać milionów matsów
                      - później latanie po mapie wte i wewte może być nużące
                      - będąc niskopoziomową postacią możemy sobie bez wysiłku dorobić, bo miejsce na surowce zapełnia się szybko, a po umieszczeniu ich wszystkich na AH są one błyskiem rozchwytywane, więc nie ma sensu tym bardziej czekać, bo w endgame będziemy dysponować o wiele większą gotówką i zysk za niskopoziomowe, to będą dla nas grosze
                      Jak będziemy sprzedawać na bieżąco, to zawsze dodatkowe złocisze się przydadzą na swobodniejsze wydatki :)

Z craftingiem jest trochę inaczej, bo im cięższy mamy trzos, tym łatwiej jest rozwijać rzemiosło. Ale z drugiej strony, rozwijanie takiej alchemii na bieżąco będzie szalenie przydatne np dla członków gildii i tym bardziej można będzie ich zmobilizować do przynoszenia ziółek - wtedy craft stanie się o wiele szybszy, tańszy i łatwiejszy :)
                      Crafting w Allods ma ten plus, że te przedmioty, które tworzymy, są autentycznie przydatne. Jeśli chodzi o wytwarzanie ekwipunku, to starając się go trzymać tak, by tworzyć przedmioty w okolicach levelu mojej postaci, zdarzyło mi się nie raz zrobić niebieski item, który był lepszy od tego co miałam na sobie i tym samym mogłam go nosić.
                      A nadwyżki takich lepszych przedmiotów również sprzedawały się bez problemu na AH.
                      Owszem, craft do najtańszych nie należy i trzeba będzie włożyć sporo wysiłku żeby był cały czas odpowiednio wysoko, ale uważam że jeśli ktoś będzie czekać do endgame to sporo straci właśnie na tym, że nie wykorzysta możliwości jakie daje rozwijanie profesji w trakcie gry.