Allods Online - Rewolucja

Autor Wątek: Nowa Alchemia po aktualizacji GoG: Astral Storm  (Przeczytany 440 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

welsanti

• 7.Zelator
  • *
  • OfflineOffline
  • Archetyp: Scout
  • Rasa: Kanian
  • Frakcja: Liga
  • Serwer: PL Tep
    Nowa Alchemia po aktualizacji GoG: Astral Storm
    « : 31 Lipiec 2012, 12:08 »
      my "chłopy" z Tepa zazdrościmy kolegom z eu ;]

Bo nie od dziś wiadomo, że Polska to nie Europa a jedynie jakiś zaścianek cywilizacyjno kulturowy :D

Ktoś się orientuje kiedy w końcu połączona będzie AL z Herbalismem ??
      Szalony glob tramwaje i szyny i wieczny tłok
      I ludzie ci sami i ten sam chłód jak krew wolno płynie od stóp do głów...

zygmunt

• -Stara-Gwardia-
      • *
      • OfflineOffline
      • IGN: szt 6
      • Archetyp: Healer
      • Serwer: -
        « Odpowiedź #1 : 31 Lipiec 2012, 12:38 »
          Modl sie zeby jak najpozniej. Kopara ci opadnie jak zobaczysz alchemie po tej aktualizacji. Wszystko dla butique. :D

welsanti

• 7.Zelator
          • *
          • OfflineOffline
            « Odpowiedź #2 : 31 Lipiec 2012, 13:02 »
              Czyli z Allodsa zaczyna się robić Pay 2 Win ? :(

Lisek

• *Moderator Globalny*
              • *
              • OfflineOffline
              • Archetyp: -
              • Rasa: -
              • Frakcja: -
                « Odpowiedź #3 : 31 Lipiec 2012, 13:09 »
                  bez tez dasz rade, tylko z racji polaczenia bedzie trudniej o dobrego rolla ;p

yayuuu

• -Stara-Gwardia-
                  • *
                  • OfflineOffline
                  • Ӈﺎﻩƴ Ɗɨⱱͼɾ
                  • IGN: ﬡͼȶɀɑƈɧ
                  • Archetyp: Warden
                  • Rasa: Orc
                  • Frakcja: Imperium
                  • Gildia: Husaria
                  • Serwer: EU-EN Skrakan
                    « Odpowiedź #4 : 31 Lipiec 2012, 14:17 »
                      Co ma niby wspólnego alchemia z butikiem? Jakieś mandrake root, których i tak się nie opłaci używać, taniej zebrać / kupić rośliny.

Brotip dla alchemików:
                      1. Ulepszcie mortar wszystkimi ulepszeniami (po 200g za sztukę do najlepszego moździerza.
                      2. Używajcie tylko odpowiednich ziół do danych eliksirów, na przykład:
                      Chcemy zrobić eliksir +60 luck, receptura to:
                      Invisibility + Stun + Invisibility + Time + Time
                      Stun zawarty jest w Inhibitorze (u alchemika) natomiast zarówno Invisibility jak i Time zawiera roślina o nazwie Aconite (minimalnie niebieska).
                      Wkładamy więc:
                      Aconite + Inhibitor + Aconite + Aconite + Aconite, mamy więc kolejno: 50% na Inv lub Time, 50% na Stun, 50% na Inv lub TIme itd...
                      Kolejność ziół w recepcie nie ma znaczenia a każdy agent ma równo po 25% szansy na sukces, więc używając rośliny, która zawiera oba agenty potrzebne do eliksiru mamy 50% na to, że wypadnie coś, co potrzebujemy.
                      Robiąc w ten sposób, wychodzą najczęściej po 2 eliksiry na 1 próbę, czyli około 70g za stack 20 eliksirów + zioła (około 40 sztuk).

Do robienia eliksirów najlepiej używać:
                      +60 int = Potent Ginseng x4
                      +60 str = Potent Thyme x4
                      +60 luck = Extinguise / Potent Aconite x4
                      + 60 perc = Potent Inula x4
                      piwo (37% hp i mana) = Uncommon Yarrow x2 + Extinguise Ginseng x2
                      Mana potion (6k many) = Uncommon Ginseng x4
                      Innych potek nie robię, więc nie pamiętam receptur, ale idąc tym schematem można znaleźć odpowiednie zioła do każdej receptury.
                      Zioła najlepiej zbierać na Isle of Revelation, Frontier oraz Wandering Isle.

Dodam jeszcze, że weszły też nowe potki (+70 do statów), jednak wychodzą bardzo drogo (aczkolwiek część składników dostajemy z astrala, więc nie trzeba tyle zbierać kwiatków).
                      « Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2012, 14:27 wysłana przez yayuuu »

zygmunt

• -Stara-Gwardia-
                      • *
                      • OfflineOffline
                        « Odpowiedź #5 : 31 Lipiec 2012, 19:29 »
                          CO ma wspolnego? Tyle, że przed znerfieniem alchemii mialem 100% pewnosci na wytworzenie 6 dowolnych potionek na 60+. Przetasowano czestotliwosc wystepowania Invislbility i innych waznych waznych skladnikow w ziolach dla najbardziej poszukiwanych potek.
                          Alchemia, konkuruje jako jedyna profesja z butique i tylko ta profesja przerobiono w celu utrudnienia wytwarzania potionów.
                          Pozostale profesje pozostawiono w spokoju i wlasciwie nie wiadomo po co sa w ogole. (poprzednio walczono z alchemia horrendalnie wysokimi oplatami za wystawienie na aukcjii )
                          W gildii i nie tylko, wszyscy alchemicy po patchu przeklnali jak wsciekli.
                          Ceny stackow na luck  i innych poszly w gore o ponad 800% i do dzisiaj sie utrzymuja na poziomie +400 golda.
                          Ludzie latali na A4 bez potek, staly sie za drogie.

Nie trzeba mocno sie wytężać , żeby zrozumiec co przyswiecalo devom. Press Y and buy.
                          Mnie osobiscie mocno to wkurzylo.

welsanti

• 7.Zelator
                          • *
                          • OfflineOffline
                            « Odpowiedź #6 : 31 Lipiec 2012, 21:24 »
                              Trochę odbiegnę od tematu...
                              Nie wiem czy gracie na TEP ale tu to dopiero jest parodia jeśli chodzi o same profesje.
                              Wybrałem sobie leatherworking dla scouta i nagle się okazało, że nigdzie na serwerze nie ma kogoś kto by na aukcje wystawiał itemu z decraftingu...
                              Wybrałem więc Dissambling - okazało się, że nikt nie chce materiałów które uzyskałem rozwalając Gear...
                              Wybrałem Tailoring... wiadomo..
                              Mam teraz Herbalism a i tak jak widzę bezmózgów którzy fioletowe ziółka wystawiają za 60 brązowych monet w ilości od 6 do 20 to mnie krew zalewa...

No i pytanie co będzie z Herbalismem po połączeniu tych profesji..
                              Czy ziółka dalej się będzie zbierać czy nie ? Bo co chwila inną wersje słyszę/czytam...
                              Mogliby połączyć te durne profesje czyli Górnictwo + kowalstwo, Alchemia+Zielarstwo, Leatherworking/tailoring + Dissambling i ewentualnie drugą płatną profesję a nie taki syf, że nie idzie praktycznie żadnej profesji rozwinąć...
                              Już nie powiem, że Herbalism powyżej 90 poziomu tak powolnie leci, że już dotarłem do mrocznej wody a w Siverii dalej nie mogę zbierać ziółek bo herbalism mam na 108 przy 21 poziomie :/ paranoja...
                              « Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2012, 21:28 wysłana przez welsanti »

Jackal

• -Stara-Gwardia-
                              • *
                              • OfflineOffline
                              • Rasa: Xadaganian
                              • Gildia: Monsters Inc.
                                « Odpowiedź #7 : 01 Sierpień 2012, 15:01 »
                                  Nie wiem gdzie widziałeś stack 20 za 400g...max 200g tragedii nie ma gdyż z jednego lotu w a4/5 masz średnio 200g max

yayuuu

• -Stara-Gwardia-
                                  • *
                                  • OfflineOffline
                                  • Ӈﺎﻩƴ Ɗɨⱱͼɾ
                                    « Odpowiedź #8 : 01 Sierpień 2012, 15:27 »
                                      zygmunt: Jako alchemik nie narzekam na ceny / trudność zrobienia potek po patchu. Sam na każde a4 / a5 używam potki +60. Zazwyczaj 1 potka na allod, przy czym jak Jackal napisał, za zrobienie alloda masz około 200g. Sam zbierając zioła i robiąc potki płacę 70g za stack + czas na zbieranie ziółek. Najlepiej też znaleźć sobie innego alchemika do wymiany ziół, na przykład ja używam Int, więc potrzebuję Potent Ginseng, natomiast ktoś używa potek na siłę więc daję mu za to Potent Thyme. W ten sposób wymagany czas na zbieranie skraca mi się o połowę.

Kolejna sprawa - w jaki sposób potki z alchemii są alternatywą dla potek butikowych, skoro możesz użyć jedno i drugie? Wiele osób ciśnie na eliksirach z butiku i dodatkowo potkę z alchemii i to nie tylko Ci, co jakoś super dużo płacą. Wszystko opiera się na prostej kalkulacji, zależy Ci na zdobyciu ekwipunku, ale jesteś za słaby, możesz zainwestować i kupić eliksir a potem odrobisz sobie na KOE ale ekwipunek zdobędziesz.

Potki z alchemii na astral są obowiązkowe, nie ważne czy kupujesz eliksir czy nie. Nie wierzę, żeby kogoś nie było stać poświęcić te 10g za 1 potkę na allod. Ja często na 1 walkę z bossem używam martyr's guidance (koszt 10g) + potka do many (kolejne 3.5g + zioła) + restoration potion (procent many i hp, kolejne 3.5g). Poza tym po każdym allodzie od razu przepada 100g (na emblem of greatness) i często 200+g (na upgrade). 10g na potkę to jest NIC!

zygmunt

• -Stara-Gwardia-
                                      • *
                                      • OfflineOffline
                                        « Odpowiedź #9 : 01 Sierpień 2012, 20:17 »
                                          Prawda zawsze leży gdzieś pośrodku. Ja porzuciłem allods , nie jestem na bieżąco.   Ale co twoim zdaniem  yayuuu spowodowało, że   tak znerfiono  alchemie. Balans? xxxxxx ?

Jak potki z blessa zeszly to jako tako radzilem sobie  alchemią.
                                          Nie miałem żadnej "fontanny" i po cradle, zdobywajac gear z A4 alchemia i bonus z patrona  pozwalal mi stale zachowac jako taki balans. Żonglowałem buffem z patrona i potkami stale.  Dwa dni używałem (to przyklad z 2 reinki)  potki na int, 2 dni na luck . potem 2 tyg na perc.

To była żywa profesja. Umarła.
                                          Gratuluje patrzenia na jasna strone życia.

PS . mam screena z ah z dnia dzisiejszego , ale kazdy moze sprawdzic po stronie ligii ile kosztuja-     bid 370- "kup teraz" tyle co pisalem

yayuuu

• -Stara-Gwardia-
                                          • *
                                          • OfflineOffline
                                          • Ӈﺎﻩƴ Ɗɨⱱͼɾ
                                            Odp: Nowa Alchemia po aktualizacji GoG: Astral Storm
                                            « Odpowiedź #10 : 01 Sierpień 2012, 22:00 »
                                              Czy alchemię znerfiono? Moim zdaniem nie.
                                              Jest droższa tak,
                                              Jest bardziej przydatna - również.
                                              Dzięki nowej alchemii mam 3 oddzielne cooldowny na odnowienie many - martyr, potka many i piwo / potka restoration.
                                              Poza tym świetną sprawą są potki stunujące przeciwnika po 4-5 atakach, potki zabijające postać (seppuku ;D) kiedy zablokujemy się gdzieś w teksturach statku.
                                              Co do ceny wykonania potek - nie wzrosła dużo. Jak pisałem, robię stack potek +60 za 70 golda. Przed patchem płaciłem za to 20 golda. Należy też wziąć pod uwagę, że przedmioty na 51 lvl są droższe, więc wyfarmienie 70g jest latwiejsze niż na 46 lvlu.
                                              W rzeczywistości JEDYNA różnica jest taka, że potrzeba na to sporo więcej ziółek. Przed patchem z 3 ziółek miałem 6 potek. Teraz na 6 potek potrzebuję 12 ziółek. Licząc, że teraz jest również 2x więcej osób, które zioła mogą zbierać, rzeczywisty koszt wzrósł 2x. Jak pisałem wcześniej, wystarczy znaleźć drugiego alchemika do wymiany ziółek. To gra multiplayer i o handel właśnie chodzi.
                                              Poza tym, zarówno przed jak i po patchu nie robiłem potek na sprzedaż, tylko dla siebie i obecnie wystarczy, że 1 dzień pobiegam przez 2-3 godziny za ziółkami i mam ich na cały tydzień na a4. Jeśli właśnie chcesz używać potek do różnych statów to tym lepiej, znajdziesz więcej ziół użytecznych dla Ciebie.