Autor Wątek: Fatigue i Rest, czyli fioletowy i niebieski exp oraz zmęczenie i odpoczynek  (Przeczytany 8988 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Narayan

• Administrator
  • *
  • OfflineOffline
  • Archetyp: Psionicist
  • Rasa: Arisen
  • Frakcja: Imperium
  • Serwer: EU-EN ISA
      Fatigue (zmęczenie) to pewien limit dodatkowego doświadczenia jaki możemy uzyskać każdego dnia.

Kiedy walczymy z mobami i wykonujemy zadania to postać się męczy. Z czasem, gdy awansujemy na kolejne, wyższe poziomy i zmagamy się z coraz to trudniejszymi questami, postać męczy się coraz szybciej i tym samym przyswaja coraz mniej doświadczenia.

Żeby wypocząć i tym samym w pełni przyswoić zdobyte w pocie czoła doświadczenie należy udać się do Goblina Oberżysty (Goblin Innkeeper) i zarządzić odpoczynek (porozmawiać i wybrać opcję Rest):

Goblin pobiera za odpoczynek za każdym razem drobną opłatę, ale nie należy odkładać odpoczynku na kolejny dzień, bo w pewnym momencie będziemy tak zmęczeni, że nie nauczymy się wiele nowego. Innymi słowy limit się wyczerpie i będziemy dostawać tylko normalny exp.

Jak to wygląda w praktyce?

Pasek doświadczenia znajduje się pod paskami życia i many lub energii. Postać, począwszy od piątego levelu ma dwa kolory na pasku expa - fioletowy i niebieski.

Kolor fioletowy to doświadczenie, które już na trwałe sobie przyswoiliśmy i tylko fioletowy exp jest brany pod uwagę przy podnoszeniu poziomu, tzn pasek musi się zapełnić fioletowym kolorem, żebyśmy wskoczyli na następny level. Fioletowe doświadczenie zdobywamy zawsze.

Część niebieska paska to doświadczenie potencjalne, które możemy zamienić na fioletowe u NPC-ow takich jak Goblin Innkeeper, posiadających nad głową symbol kufla:
      Czy to walcząc z mobem, czy też oddając quest, zdobywamy zarówno fioletowe jak i niebieskie doświadczenie. Porcja niebieskiego expa jest taka sama jak porcja zdobytego fioletowego expa. Niebieskie doświadczenie zdobywamy tylko dopóki jego limit na dany dzień się nam nie skończy - po wyczerpaniu limitu otrzymujemy tylko i wyłącznie fioletowy exp bez dodatkowego niebieskiego.

Przykładowo, jeśli jeszcze się nam limit nie wyczerpał otrzymamy:
      • zabicie moba, np +50 +50 (w ostatecznym rozrachunku 100)
      • zrobienie questa, np +500 +500 (w ostatecznym rozrachunku 1000)

A jeśli się już wyczerpał, dostaniemy wtedy tylko:
      • zabicie moba, np +50
      • zrobienie questa, np +500

W każdym momencie możemy sobie sprawdzić ile mamy w danym dniu limitu i ile jeszcze nam zostało do wykorzystania, przez najechanie kursorem na pasek doświadczenia. Zobaczymy wtedy co następuje:
      Czyli, zachowując układ:
      Doświadczenie: [całkowita ilość zdobytego expa] / [całkowita ilość expa do następnego levelu] (całkowity procent)
      Zmęczenie: [ile już wykorzystaliśmy] / [limit fatigue na dany dzień] (procent już zdobytego fatigue)
      Doświadczenie dla danego poziomu: [ile zdobyliśmy w tym levelu] / [ile potrzeba w tym levelu] (procent zdobytego expa na aktualny poziom)

To ile zdobyliśmy fatigue w danym dniu, jest to liczba która zamieni się nam na fioletowy exp, jeśli udamy się do Goblina Oberżysty. Po wymianie powyższe statystyki ulegną zmianie i limit fatigue pomniejszy się o tą liczbę, którą wymieniliśmy.

Jeśli skończy się nam limit fatigue na dany dzień, to należy należy go wymienić na fioletowy exp (można też to robić wielokrotnie wcześniej, ale za każdym razem płacimy za odpoczynek). W tym momencie najlepiej jest przestać zajmować się rzeczami, za które zdobywamy doświadczenie, a zająć się np craftingiem, gatheringiem, pomaganiem low levelom, etc. Można też w ogóle iść na spacer albo zrobić coś poza grą ;)
      Dlaczego? Dlatego, że grając dalej będziemy na tym stratni, bo de facto będziemy zdobywać tylko połowę tego co wcześniej i szybko może się okazać, że pokończymy wszelkie questy na nasz poziom i ciężko będzie wbić następny.

Limit fatigue resetuje się codziennie o godzinie 5:00 w nocy naszego czasu w zimie, a o 6:00 rano w lecie (4:00 GMT+0) na serwerze EU.

Jeśli przed resetem limitu mamy jeszcze jakiś niewymieniony niebieski exp należy jak najszybciej go wymienić, bo również będziemy na tym stratni.

Przykładowo - niedawno zdobyliśmy level 7 i jest już północ, idziemy spać.
      Mamy aktualnie powiedzmy 8000 niebieskiego expa, jeśli go teraz nie wymienimy, tylko zostawimy to na następny dzień, to po resecie limitu będziemy mieć coś takiego:
      |----------------------------------------------------------|8k|------------------------|Limit (13,5 k dla Lv7)

Więc na drugi dzień zostanie nam tylko do wykorzystania 13,5k - 8k = 5,5k
      Gdybyśmy przed 1:00 w nocy wymienili to 8k fatigue na fioletowy exp, to następnego dnia mielibyśmy pełne 13,5k limitu do wykorzystania i tym samym moglibyśmy dłużej pograć.

Limit fatigue resetuje całkowitą ilość niebieskiego expa! Jeśli mamy jakiś niewykorzystany, to nie stracimy go, ale wliczy się on do limitu na dzień następny i tym samym w dniu następnym limitu będzie mniej. Innymi słowy limit fatigue liczy się od końca fioletowego paska, a nie od końca fioletowego z niebieskim.

MECHANIKA

Zawsze niebieska część expa, którą już zdobyliśmy, a jej jeszcze nie wymieniliśmy pozostanie niezmieniona i nienaruszona. Zmieniać się będzie tylko limit, czyli górna wartość.

Im więcej zostawimy niebieskiego expa przed resetem fatigue, tym mniej będziemy mieć do wykorzystania następnego dnia, ponieważ wliczy się on do nowego limitu i tak na prawdę do wykorzystania zostanie nam różnica pomiędzy limitem, a ilością niebieskiego expa.

W poniższej tabeli zamieściłam limity fatigue dla każdego poziomu:

Poziom <------> Limit Fatigue <----> 5/6 Limitu <----> Przyrost (1/6)
      Lv5 13500 11250 2250
      Lv6 14400 12000 2400
      Lv7 15300 12750 2550
      Lv8 16200 13500 2700
      Lv9 17100 14250 2850
      Lv10 18000 15000 3000
      Lv11 18900 15750 3150
      Lv12 19800 16500 3300
      Lv13 20700 17250 3450
      Lv14 21600 18000 3600
      Lv15 22500 18750 3750
      Lv16 23400 19500 3900
      Lv17 24300 20250 4050
      Lv18 25200 21000 4200
      Lv19 26100 21750 4350
      Lv20 27000 22500 4500
      Lv21 27900 23250 4650
      Lv22 28800 24000 4800
      Lv23 29700 24750 4950
      Lv24 30600 25500 5100
      Lv25 31500 26250 5250
      Lv26 32400 27000 5400
      Lv27 33300 27750 5550
      Lv28 34200 28500 5700
      Lv29 35100 29250 5850
      Lv30 36000 30000 6000
      Lv31 36900 30750 6150
      Lv32 37800 31500 6300
      Lv33 38700 32250 6450
      Lv34 39600 33000 6600
      Lv35 40500 33750 6750
      Lv36 41400 34500 6900
      Lv37 42300 35250 7050
      Lv38 43200 36000 7200
      Lv39 44100 36750 7350
      Lv40 45000 37500 7500

Kolumna Limit Fatigue pokazuje do jakiej wartości zostanie zresetowany limit, czyli górna wartość jeżeli aktualny limit będzie mniejszy lub równy niż 5/6 wartości limitu na dany dzień.

Przykład 1 - graliśmy sobie na 9lv, przeskoczyliśmy właśnie na lv10 i mamy dajmy na to wykorzystane 14000 niebieskiego exp z aktualnego limitu 17100 -> idziemy wymienić i dzięki temu mamy 17100 - 14000 = 3100 limitu (i oczywiście 14k fioletowego expa więcej).
      Jeśli tę sytuację zostawimy do następnego dnia, limit się zresetuje do wartości na lv10, czyli do 18000 i będziemy mieć pełne 18k do wykorzystania.
      Stało się tak dlatego, ponieważ 3,1k < 15k (czyli 5/6 * 18k, aktualnie przysługującego nam limitu)

Jeśli zaś zostanie nam 5/6 lub więcej limitu z danego poziomu, to wtedy następnego dnia przyrośnie nam on o 1/6 wartości dla danego poziomu (ostatnia kolumna)

Przykład 2 - mamy lv10, zostało nam 16k limitu (czyli więcej niż 5/6) - następnego dnia limit zresetuje się do wartości 16k + 3k (czyli + 1/6 * 18k, limit na lv10) -> będziemy mieć 19k do wykorzystania.

Przykład 3 - mamy nadal ten lv10, zalogowaliśmy się, ale nie chciało się nam grać, więc nadal mamy 19k limitu (z przykładu 2), a jest to więcej niż cały limit na lv10 i jednocześnie więcej niż 5/6.
      Następnego dnia po resecie znowu przyrośnie nam 1/6 limitu fatigue, czyli będziemy mieć 19k +3k, czyli 22k do wykorzystania.

Uwaga - limit nie będzie przyrastać o 1/6 jeśli nie będziemy się chociażby logować do gry. Nie musimy grać tą postacią, ale jeśli się na nią nie zalogujemy przez dłuży czas, to limit na niej będzie taki sam, jak po resecie po ostatnim wylogowaniu.

A teraz liczbowo, dlaczego tak ważne jest wymienianie niebieskiego expa:

Modyfikacja Przykładu 1:
      Wbiliśmy lv10, zdobyliśmy 14k niebieskiego i mamy 17100 limitu (z lv9) - nie idziemy wymieniać.
      Po resecie będziemy mieć nadal 14k niebieskiego i nowy limit fatigue 21100 (bo 17,1k jest większe niż 5/6 *18k, więc się nam doda 1/6 z lv10).
      Idziemy dopiero po resecie wymienić i jak wcześniej dostajemy 14k fioletowego expa, ale mamy do wykorzystania tylko 7,1k limitu (21,1k - 14k).
      Gdybyśmy wymienili jak w przykładzie 1 mielibyśmy teraz calutkie 18k limitu.

Podsumowując, do obliczenia ile będziemy mieć następnego dnia limitu liczy się tylko to jaki mamy aktualnie poziom i ile aktualnie mamy tego limitu:

Limit po resecie jest równy wartości z drugiej kolumny, jeśli wcześniej mieliśmy go mniej niż wartości z trzeciej kolumny (5/6).

Limit po resecie powiększa się o wartość z czwartej kolumny (+1/6), jeśli wcześniej było go więcej niż wartość z trzeciej kolumny (5/6).

Limit się nie powiększy wcale, jeśli nie będziemy się logować na daną postać.

Niewymieniony niebieski exp odliczy się od limitu przy pierwszej wymianie po resecie, należy więc odwiedzić Goblin Innkeepera przynajmniej raz przed 5:00 nad ranem.

Po wykorzystaniu limitu na dany dzień - idźcie na spacer ;)
      « Ostatnia zmiana: 01 Marzec 2011, 10:52 wysłana przez Narayan »

Vincent

• Administrator
      • *
      • OfflineOffline
      • Postać: ViniV
      • Archetyp: Healer
      • Gildia: Invalid Target
          Omg, omg, omg .... ale mi wstyd :Pnie wymieniłem niebieskiego paska od początku przygody Allods
          "Tyle było dni, do utraty tchu..."

ashar

• Philosophus
          • **
          • OfflineOffline
          • Postać: Ashar
          • Archetyp: Summoner
              zawsze wymienialem ten niebieski exp przed wylogowaniem sie. nie jestem pewien i nie testowalem tego, ale jesli sie wylogujemy z zalozymy 30% expa jako filetowy i troche niebieskiego, to przy nastepnym zalogowaniu ten niebieksi exp nam nie przepada? nie zostajemy tylko z tym 30% fioletowym?

Narayan

• Administrator
              • *
              • OfflineOffline
                  Nie przepada i limit też nie przepada. Na przykład, dla łatwego zobrazowania załóżmy że limit dzienny to 10k niebieskiego exp (zamiast 11960). Jednego dnia wykorzystamy 6k exp niebieskiego, to po zalogowaniu się następnego dnia będziemy mieć dalej te 6k exp niewymienionego niebieskiego i dodatkowo 14k limitu (10k nowego i 4k z poprzedniego dnia).
                  Tyle że nie wiem, z ilu dni się ten limit sumuje, bo nie wydaje mi się żeby można było postać stworzyć, dobić do lv5, tak żeby mechanizm expa zaczął działać i zostawić żeby jej się limit nabijał w nieskończoność, a grać inną w tym czasie.
                  Tak że - ta kwestia jest jeszcze do sprawdzenia. :)

defensis

• Philosophus
                  • **
                  • OfflineOffline
                  • Catch me if you can :)
                      oooo ale fajne :DCzegos takiego to nie widzialem jeszcze. Widze, ze Allods wniesie troche nowosci do gry. I cant wait :)
                      1. Bóg istnieje i nagradza za wiarę w postaci życia wiecznego
                      2. Bóg nie istnieje i nie ma żadnej nagrody.

Mogąc przyjąć jedną z tych dwu opcji lepiej jest przyjąć pierwszą, gdyż nic nie tracimy - a zyskać możemy życie wieczne.

Doe

• Zelator
                      • OfflineOffline
                          Chodzi o serwery EU,ile dostajecie niebieskiego doświadczenia,ja na 5 i 6 lvl zdobyłem tylko po 900 punktów,czy mam jakąś zwaloną instalkę czy to takie ograniczenie wprowadzili ?,jak jest u was ?

Narayan

• Administrator
                          • *
                          • OfflineOffline
                              W US też tak było, 900 na początek, a potem w następnym dniu już normalnie, nie wiem dlaczego tak.
                              Zauważyłam też na jednej postaci w US, że zawisło na tych 900 (a właściwie na 0, bo wykorzystałam i wymieniłam) i nawet po 3 dniach się więcej nie pojawiło, więc jeśli chodzi o CBT to w przypadku nie odnowienia się limitu następnego dnia (tylko upewnijcie się że 24 godziny minęły) to prawdopodobnie będzie to bug, a taka postać do kasacji i ponownego zrobienia.

Vincent

• Administrator
                              • *
                              • OfflineOffline
                                  W EU mam 3 postacie, na każdej z nich daje tylko po 900 expa.

elwinga

• Philosophus
                                  • **
                                  • OfflineOffline
                                  • Postać: powiedzmy, że main c
                                  • Archetyp: Warden
                                  • Rasa: Kanian
                                  • Frakcja: Liga
                                      No ja dziś (zanim Isa padła) odebrałam 4850. Fakt, że ten niebieski rośnie w tempie błyskawicznym, fioletowy za to jakby chciał a nie mógł. Nie wiem czy to bug, czy feature :P

Vincent

• Administrator
                                      • *
                                      • OfflineOffline
                                          Okej - wczoraj dobiłem poziom 8. I mam swoją teorię na temat blue exp, która jest potwierdzona przez wyliczenia.

Blue exp nie zabiera nam 50% exp, on nam daną wartość EXP dodaje, jako bonus.
                                          Jeżeli mamy quest do oddania, dający 200exp, to otrzymamy 200exp zwykłego, fioletowego EXP i jakąś porcję niebieskiego exp, które zalicza się jako rest exp.

Wydaje mi się, że ilość rest exp nie jest wpisana w tryb dzienny, a w tryb poziomu doświadczenia. A być może jest to połączone.
                                          Zdobywając 8 poziom, nagle blue exp zaczął mi rosnąć. Jednak postanowiłem nie wracać do Inkeepera. Rósł sobie, rósł. Wbiłem 9 lvl, nie wydając blue exp, przeniósł się pasek na stan pomiędzy poziomem 9 a 10.

W związku z tym uważam, że:
                                          - pula blue exp nie zabiera nam zdobywanego dośwadczenia (co widać po komunikatach odnośnie ilości exp potrzebnego do następnego levelu), a daje nam dodatkowy bonus
                                          - ilość blue exp jest z góry założona - i wydaje mi się, że ilość ta jest zależna od poziomu doświadczenia. Może ustawiony jest procentowy pułap całości exp potrzebnego do zdobycia następnego poziomu
                                          - nie wiem - niestety - jak jest z resetowaniem blue exp. Czy codziennie go reseteujemy, czy jak na danym poziomie doświadczenia wykończymy pułap, to musimy męczyć się do kolejnego. Takie rozwiązanie byłoby głupie, gdyż jaki jest wtedy sens istnienia blue exp. Stawiam na to, że działa to obecnie w taki sposób:

Założmy, że na 5 lvl możemy zdobyć max 1000 blue exp. Wykończyliśmy pułap, przestajemy grać.Idziemy spać, do kina. Na drugi dzień włączamy i znów mamy pułap 1000 blue exp do zdobycia.

To ma większy sens, niż jednorazowy bonus. Gdyby tylko raz można było zdobyć te 1000 blue exp, to chyba Nival po prostu zredukowałby ilość exp potrzebnego na poziom 6 o 1000. Bo to na jedno wychodzi.

Będę badał tą sprawę. Dzisiaj wbiję 10 lvl i założę nową postać, która będzie ostro monitorowała blue exp :)

Kadaj

• Zelator
                                          • OfflineOffline
                                          • Postać: Blacklotus
                                              Wie już ktoś jaki jest dokładny mechanizm tego niebieskiego expa? Wczoraj dobiłem do maksa i zamieniłem wszystko na fioletowy i juz mi sie niebieski nie pojawiał. Dzisiaj włączyłem grę i mam limit niebieskiego 16200. Od czego zależy ten limit? Codziennie jest taki sam czy od lvla?

Calanthe

• Philosophus
                                              • **
                                              • OfflineOffline
                                                  Co do niebieskiego - codziennie o godzinie 1 w nocy jest resetowany a wartość jest zależna od danego lv. 

Kadaj

• Zelator
                                                  • OfflineOffline
                                                  • Postać: Blacklotus
                                                      Czyli jeżeli np. na piatym lvlu maks niebieskiego to np. 1000 to jak sie go wykorzysta a przy okazji wskoczy na 7 lvl to nie będzie sie zdobywać niebieskiego expa dopiero trzeba poczekać do jutra? I wtedy górna granica będzie większa np. 1400?

Calanthe

• Philosophus
                                                      • **
                                                      • OfflineOffline
                                                          Tak.

Dodatkowo przy zdobyciu lv automatycznie dostajemy 900 expa niebieskiego do wykorzystania.

Dreed

• Laik
                                                          • OfflineOffline
                                                              Dzisiaj wykonałem testy z tym fioletowym expem .. działa to według mnie tak:
                                                              - miałem dzisiaj cały pasek wolny niebieski 13k.

Zrobiłem testy - jak pisano..po zabiciu mobka dodaje się 50% do fioletowego i 50% do niebieskiego, osobiście uważam to za kompletnie błędne stwierdzenie - nie wiem czy ktokolwiek to sprawdzał.

Już wyjaśniam..

Sprawdziłem stan expa jaki jest wymagany do następnego lvla
                                                              Exp fioletowy - 18216
                                                              Exp niebieski - 7713
                                                              Po zabiciu mobka który dał mi 63 expa sprawdziłem liczby ponownie i tak
                                                              Exp fioletowy - 18153 (18216-18153 = 63)
                                                              Exp niebieski - 7776 (7776-7713 = 63)

Idąc dalej..

Kiedy napełniłem całą pulę expa niebieskiego.. według opisu w pierwszym poście powinienem za mobka dostawać tylko i wyłącznie 50% expa.. i tu też błąd.. ponieważ po napełnieniu całej puli mobek dawał mi 100% expa do expa fioletowego '12186-12126=60 - tyle ile za moba otrzymałem'.

Kończąc...

Exp NIEBIESKI jest niczym innym jak pulą expa na dany dzień który dostaje się jako bonus + 100% expa.. więc jeśli zaczynamy grę danego dnia .. i mamy pulę 20k expa niebieskiego to w czasie wbijania 20k expa fioletowego napełniamy również 20k expa niebieskiego..
                                                              Expa nie trzeba wykupywać po przez odpoczynek.. można go spokojnie kumulować.. ja skumulowałem to do 120% następnie odpoczęłam i zgarnąłem ładną pulę expa.. . Dobra sprawa przy dużej ilości Q i skumulowanej ilości niebieskiego expa do wykorzystania.

Tak z filmikiem może- filmik się uploaduje :] -
                                                              przed zabiciem moba:
                                                              EXP: 182604 / 190455
                                                              EXP to Lvl: 7851 / 27804

Po ubiciu Dune Scorpion - + 63 exp
                                                              EXP: 182667 / 190455 - przyrost o 63
                                                              EXP to lvl : 7788 / 27804 - przyrost o 63

Fatigue: +13714 / 13714 (+43,9%)
                                                              « Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2010, 19:46 wysłana przez Dreed »

Narayan

• Administrator
                                                              • *
                                                              • OfflineOffline
                                                              • Wiadomości: 1 344
                                                                  @Dreed
                                                                  Za niedługo pierwszy post zostanie poszerzony o konkretne liczby i dokładną mechanikę. Potrzebuję jeszcze dzień, dwa, żeby rozgryźć ostanie niuanse.

Generalnie jakbyś poczytał kolejne posty (a w tym zerknął na datę pierwszego) nie musiałbyś się męczyć, bo nie opisałeś tutaj nic nowego.

A 1/2 jest odwrotnością 2x (50% vs 200%), więc to tylko kwestia semantyki czy powiesz, że dostajesz 100 (w tym 50 fioletowego, 50 niebieskiego - czyli pół na pół), czy tez powiesz ze dostajesz 50 i dwukrotnie tyle bonusu -> jak dostajesz 100, tak nadal dostajesz 100 niezależnie jak to opiszesz.

A co do kumulowania - oczywiście że nikt nie będzie latać i po każdym mobie wymieniać, ale nie wymienienie przed resetem limitu spowoduje spore straty - o tym dlaczego będzie w update.

Soon

Dreed

• Laik
                                                                  • OfflineOffline
                                                                  • Płeć: Mężczyzna
                                                                  • Wiadomości: 7
                                                                      może tak może nie.. dla mnie system dość podobny jak ten co jest w rappelz.. ino tam to są punkty zależne od twojego bycia offline....

tj. masz raz na dzień i określoną pulę.. czekam na reset i będę testował dalej.. bo przez 2 dni nad tym ślęczałem spisując porównując etc.. i wywnioskowałem, że bicie bez posiadania limitu sprawia, że jesteśmy stratni.. wynik testów kiedy 70% lvla wbijałem bardzo długo bez "niebieskiego" expa bardzo dużo Q zrobiłem by te 70% zrobić.. a nie są to lvle 20+ tylko marny z 12 na 13....
                                                                      Jest to dla mnie nic innego jak pula punktów dodatkowego expa.. która zdobywamy w czasie bicia mobów/robienia Q... zapewne w IM pojawi się coś co odnawia ten limit bądź go poszerzą lub coś jeszcze innego.. wszystko po to by lvlować szybciej niż inni.. zobaczymy po resecie ile dojdzie mi punktów.. no i jaki będzie przyrost.. czy za moby będę dostawał więcej czy mniej.. etc etc.. im więcej expa w limicie tym lepiej dla gracza... kto będzie tydzień offline nazbiera ładną sumkę..

Z chęcią poczekam na update.. bo gram od niedawna i zapewne doświadczenia nie mam takiego jak ci co śledzą to od ruskich bet.
                                                                      « Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2010, 22:29 wysłana przez Dreed »

Narayan

• Administrator
                                                                      • *
                                                                      • OfflineOffline
                                                                      • Płeć: Kobieta
                                                                          Update - wreszcie :D

Po wielodniowym robieniu screenshotów i śledzeniu fatigue na wielu postaciach - mam wreszcie pełen obraz liczbowy całego zagadnienia.

Cały poradnik przeszedł duży lifting, w sumie mało co ze starego zostało :D

W tym momencie jestem w stanie wyliczyć bez problemu ile będę mieć fatigue w następnym dniu i znam wszelkie niuanse. Starałam się przelać moją wiedzę i wszelkie odkryte tajniki, ale gdyby coś było niejasne, albo wymagało doprecyzowania - to piszcie.
                                                                          « Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2010, 17:35 wysłana przez Narayan »
                                                                          Zapisane

Wizzardius

• Laik
                                                                          • OfflineOffline
                                                                          • Wiadomości: 6
                                                                          • Archetyp: Warrior
                                                                              Mam to rozumieć tak, ze podczas gry dostaje sie podwójnego expa. Fioletowego , i niebieskiego. Jak napełnim sie ten cały fatigue, musze isc odpoczać, żeby mi zaliczylo niebieskiego expa, moge to też zrobic zanim napełnie fatigue? Czy jak odpoczne, to fatigue mi sie rowniez zeruje i odrazu moge znowu zbierac niebieskiego expa? Czy musze czekać do następnego dnia?
                                                                              « Ostatnia zmiana: 17 Luty 2010, 23:20 wysłana przez Wizzardius »
                                                                              Zapisane

Narayan

• Administrator
                                                                              • *
                                                                              • OfflineOffline
                                                                                  Zeruje się raz dziennie, więc musisz czekać.

Możesz wymienić przed napełnieniem - tyle razy ile Ci się to podoba, nawet co 5 minut możesz biegać wymieniać, ale za każdą wymianę płacisz.
                                                                                  Zapisane

kregonkrogoth

• Philosophus
                                                                                  • **
                                                                                  • OfflineOffline
                                                                                  • Wiadomości: 106
                                                                                  • Barra Sargtlin
                                                                                  • Rasa: Gibberling
                                                                                      na EU-EN kasuje sie cos slyszalem z Zone ze miedzy 5-6 chyba :)tak dla informacji mowie
                                                                                      Zapisane

tomekA

• Neofita
                                                                                      • OfflineOffline
                                                                                      • Wiadomości: 19
                                                                                          Fatigue na Isa kasowane jest o 01.00 naszego czasu. Btw, dalej wystepuje bug, ze nawet po wykorzystaniu pelnej fatigue ,bardzo rzadko ale zdarza sie, po relogu restartuje sie calosc fatigue:( kilku gości o tym mowilo.. mam nadzieje ze wkrotce to naprawią.
                                                                                          Zapisane

elwinga

• Philosophus
                                                                                          • **
                                                                                          • OfflineOffline
                                                                                          • Wiadomości: 144
                                                                                              Mnie zresetowało dzisiaj o 5 rano. Postanowilam sprawdzić to co mówiono na zonie i gralam z całkowicie wykorzystanym zmęczeniem, mało opłacalne, ale da się później odbić ;)
                                                                                              Zapisane

kregonkrogoth

• Philosophus
                                                                                              • **
                                                                                              • OfflineOffline
                                                                                              • Wiadomości: 106
                                                                                              • Barra Sargtlin
                                                                                              • Rasa: Gibberling
                                                                                                  no okolo 5 moze im sie jak zwykle cos w ustawieniach pokickalo ;)przy kazdym lvl dostaje sie mala dawke fatygi do wbicia ;)mi dzis na 12 lvl dalo 900 ;)niby nic ale zawsze cos xD hehe
                                                                                                  Zapisane

elwinga

• Philosophus
                                                                                                  • **
                                                                                                  • OfflineOffline
                                                                                                  • Wiadomości: 144
                                                                                                      Na każdym levelu daje 900 ;)
                                                                                                      Zapisane